Онлайн Запитване

Посетете ни във Facebook Посетете ни в Twitter Посетете ни в LinkedIn

i can too.eu

Деница Николова взе участие в срещата с г-н Роберто Азеведо, Генерален директор на Световната търговска организация (СТО) на 27 февруари 2018 г. в Народното събрание

Деница Николова, в качеството си на член на Обществения съвет към Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, взе участие в срещата с г-н Роберто Азеведо, Генерален директор на Световната търговска организация (СТО) на 27 февруари 2018 г. в Народното събрание.

В срещата участие взеха Кристиан Вигенин, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм; Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите; доц. д-р Светла Бонева, председател на Обществения съвет към КЕВКЕФ и заместник-декан на Факултет „Международна икономика и политика“, УНСС; Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България и др.

През 2017 г. България е реализирала рекорден износ – изнесените стоки са на стойност над 52 млрд. лв. Това е двойно повече в сравнение с 2007 г. и най-висока отчетена стойност за последните 10 години. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща на генералния директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо с народни представители, неправителствени и бизнес организации в Народното събрание. Дискусията се организира от Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по външна политика на НС.

„Експортът е от ключово значение за българската икономика и затова сме ангажирани и заинтересовани да се задълбочи сътрудничеството между страните и да се набележат мерки, които да гарантират очаквания ръст на глобалната търговия през 2018 г.“, посочи Александър Манолев. По думите му сред основните приоритети за Българското председателство на Съвета на ЕС е задълбочаването на партньорството между ЕС и Световната търговска организация. „Трябва да отбележа, че СТО е единствената организация, която се занимава с търговските правила на световно равнище, като днес 98% от глобалната търговия се осъществява по правилата ѝ“, подчерта икономическият заместник-министър. Той обърна внимание и на факта, че визита на такова ниво от СТО не е осъществявано в нашата страна от повече от 14 години.

Роберто Азеведо допълни, че 4 от всеки 10 работни места в България се дължат на износа. Той акцентира и на важността на международната търговия за развитие на глобалната икономика и на предизвикателствата пред държавите от дигитализирането на все повече икономически и обществени сфери.

Created by: noavis