Онлайн Запитване

Посетете ни във Facebook Посетете ни в Twitter Посетете ни в LinkedIn

i can too.eu

ИЮ Консулт ООД за поредна година подкрепи форум „ИТ проекти на годината"

ИЮ Консулт ООД за поредна година подкрепи форум „ИТ проекти на годината".

Церемонията по награждаването на победителите за 2016 г. в инициативата, организирана от вестник Computerworld България и Банка ДСК, се състоя на 21 февруари 2016 г. в „София Хотел Балкан“ с подкрепата на изба Беса Валей, EU Consult и Бизнес комплекс Sofia Airport Center.

Конкурсът “ИТ проект на годината” се провежда за тринадесета година от вестник Computerworld България. 21 кандидатури се включиха в надпреварата през изминалата година, 9 от които се състезаваха в публичната сфера и 12 – в частния сектор. Банката традиционно осигурява парични награди за победителите в двете основни категории на конкурса.

Проектът за Електронен регистър на болничните листове и Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на парични обезщетения от ДОО, реализиран от НОИ и Контракс, е победител в категория „Публичен сектор“ на традиционния конкурс „ИТ проект на годината”, а разработката на специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал, реализирана от екип на Империя Мобайл, е победител в категория „Корпоративен сектор“ на инициативата.

Председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков връчи отличието за първо място при обществените организации на Марин Калчев, директор на Дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ, а Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), награди класиралия се на първо място корпоративен проект в Комак Медикал. Наградата взе Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ на компанията.

Росен Желязков, председател на ДАЕУ, връчи отличието за първо място при обществените организации на Марин Калчев, директор на Дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ

Росен Желязков, председател на ДАЕУ, връчи отличието за първо място при обществените организации на Марин Калчев, директор на Дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ

Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, награди класиралия се на първо място корпоративен проект в Комак Медикал. Наградата взе Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ на компанията.

Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ, награди класиралия се на първо място корпоративен проект в Комак Медикал. Наградата взе Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ на компанията.

Отличниците

В категория „Публичен сектор“ журито класира на първо място проектът на НОИ. Години наред институцията предоставя справочни е-услуги, насочени към осигурените и самоосигуряващи се лица – настоящи и бъдещи бенефициенти на краткосрочни и дългосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО), а от началото на 2013 г. НОИ предлага и административни електронни услуги.

От 1 януари 2014 г. НОИ стартира изграждането на първия компонент „Регистър на болничните листове и решенията по обжалването им“, от 2015 г. системата е в реална работа, т.е. лекарите започнаха да изпращат болничните листове по е-път към институцията. От 1 януари 2016 г. системата е отворена и към работодателите, които също могат да пращат информация по е-път. До края на 2015 г. осигурителите (т.е. работодателите) трябваше да носят болничните на електронен носител или на хартия в териториалните поделения на НОИ. През 2017 г. НОИ ще разработи и публикува за използване от регистрираните с електронен подпис осигурителите/самоосигуряващите се лица справочна и уеб услуга за извличане на основни данни за своите осигурени лица от Електронния регистър на болничните листове с цел автоматичното им прехвърляне в електронните документи, с което ще се намалят грешките от въвеждане.

НОИ е традиционно консервативна институция, но показва модерно мислене, модерни решения и с този проект изпреварва други администрации. Проектът е доказателство още, че електронното управление не е самоцел, то е процес, който трябва да разшири предоставянето на качествени е-административни услуги. По този начин гражданите и бизнесът ще трябва да се обръщат все по-малко към държавата и да общуват с държавата по традиционен начин, като спестяват от най-ценния ресурс, който всички имаме – времето. Този проект спестява не по-малко от 30% от времето, което осигурените лица ангажират за свои административни дейности. Бюджетът на този проект не е голям, само 200 000 лв., но показва изключителна добавена стойност за ефективност и ефикасност на получените резултати. Благодаря на НОИ за добрия пример“, заяви при връчването на наградата Росен Желязков.

За нас е чест и достойнство да получим тази награда. Тя е признание за нашия труд в продължение на 2,5 г., с който реализирахме най-новата е-услуга. Повече от 12 000 лекари подават две години и два месеца данни само по електронен път. Това пести време на всички, дори колеги се шегуват, че сме отнели на счетоводителите социалните контакти, които установяват, чакайки по опашките в НОИ. Това вече е в миналото. Наградата е признание и за нашия колектив, защото екипът в НОИ няколко години подред се стреми да бъде на гребена на вълната и да дава най-доброто от себе си“, добави ИТ директорът на НОИ Марин Калчев.

Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, връчва чека за отличения ИТ проект в НОИ на Марин Калчев,  директор на дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ

Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, връчва чека за отличения ИТ проект в НОИ на Марин Калчев, директор на дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ

В категория „Корпоративен сектор“ първото място е за ИТ проекта на Комак Медикал, най-голямата изцяло българска научноизследователска компания, която оперира в 21 държави в Европа. Тя управлява и контролира проекти в областта на клиничната медицина в партньорство с най-добрите здравни институции. Фирмата притежава медицински център, в който се провеждат клинични изпитания в ранни фази.

Комак Медикал оперира в много специализирана и регулирана индустрия. С цел оптимизация на процесите и предоставяне на възможност за бъдещ растеж, компанията поема инициативата за внедряване на ИС за управление на бизнеса. След анализ на пазара на текущите ERP и BPM продукти е взето стратегическо решение системата да стъпи на изцяло собствена разработка. Основен мотив за този подход на изпълнение бяха оценените усилия за персонализиране и изпълнение на изискванията за сигурност при готово решение, съизмерими с цената за разработка по поръчка. Комак Медикал възлага на Империя Мобайл цялостното изпълнение на проекта. Още на фазата на бизнес анализ и двете компании осъзнават, че създават един уникален корпоративен продукт, без аналог на българския пазар. Резултатът е ERP системата Pathways, решение с модулна бизнес архитектура, изключително високо ниво на сигурност на данните и възможно най-голяма грануларност на конфигуриране на достъпа до информацията.

Тук имаме компания, която е шампион в иновациите, реинвестира над 70% в иновации. Всъщност тя демонстрира успеха на формулата, която лансирам от известно време, а именно, че лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. Затова искам да поздравя победителя Комак Медикал за тяхната иновативна природа, за това че са лидери в иновациите не само в България, а и на европейско равнище“, заяви при връчването на наградата Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ.

Бихме искали да благодарим на организаторите, че насочват вниманието към положителните примери в предприемаческата екосистема. Благодаря и на екипа на Империя Мобайл, тъй като чрез този проект заедно успяхме да преодолеем 3 основни стереотипа в страната ни – че българите не могат да работят в екип, че няма връзка между иновации, наука и бизнес и че талантите на България са извън страната“, каза Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ в Комак Медикал.

Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, връчва чека за наградения ИТ проект в Комак Медикал

Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, връчва чека за наградения ИТ проект в Комак Медикал

Наградени ИТ проекти в обществените организации

При националните ИТ проекти, реализирани в обществения сектор, бяха отличени реализациите в 4 различни подкатегории - „Централна администрация“, „Общинска администрация“, „Образование“ и „Здравеопазване“. Първото място при централната администрация естествено бе за проекта на НОИ.

С най-много точки на първо място в подкатегория „Местна власт“ се класира проектът „Е-ПОДЕМ – европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт“ на Националното сдружение на общините в Република България, изпълнен от „Технически университет – София–Технологии” ЕООД.

Първенец в подкатегория „Здравеопазване“ е проектът за изграждане на интегрирана болнична информационна система за оптимизация на всички работни системи и процеси във високотехнологичната МБАЛ „Света Марина” - Плевен. Проектът е реализиран от 17 различни компании от 7 държави, прилагайки и интегрирайки 13 различни ИТ решения и системи.

В подкатегория „Образование“ бе отличена 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ с проекта си за въвеждане на облачната платформа Microsoft Office 365.

Представители на отличените ИТ проекти в публичния сектор за 2016 г.: Венцеслав Кожухаров, НСРОБ; Иван Гьонов, 9.ФЕГ; Марин Калчев, НОИ; Явор Петров, МБАЛ „Св. Марина“ - Плевен.

Отличените корпоративни ИТ внедрявания

Отличия за успешно реализирани ИТ проекти в корпоративния сектор бяха връчени за ИТ проекти в 3 подкатегории - „Големи компании“, „Банки и застрахователи“ и „Средни и малки компании“.

В първата победител е проектът за решение за управление на поддръжката в производството Expert Maintenance във „Фесто Производство“, разработен и изпълнен от Ingenieurbuero Rueschen GmbH (Бремен). В сектора на банки и застрахователните организации първи се класира проектът за интеграция на Salesforce CRM система и мобилно приложение B-Assist за обслужване на клиенти по застраховка „Здравна грижа“ на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, изпълнен от TBI Info и Next Consult.

При малките и средни компании грамотата, естествено бе за първенеца в цялата категория "Корпоративен сектор" - специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал.

Представители на отличените корпоративни ИТ проекти за 2016 г.: Моника Панайотова и Владимир Горанов, Комак Медикал; Светла Невсторова, Булстрад Живот; Владимир Велков, Фесто Производство. Вдясно: Стамен Янев, изп. директор на БАИ

Специално еко-отличие за особен принос

за развитието на екологични модерни технологии бе връчено за проекта на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за изграждането на информационна платформа по проект за мониторинг и информационна система за Черно море. Изпълнител е консорциум „СТЕМО-ЕСРИ“ с партньори СТЕМО и ЕСРИ България. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 в рамките на Програма „Иновации в зелената индустрия“ в България. „Благодаря на финансиращата организация, с чиято финансова помощ бе осъществен проектът, на изпълнителите, на всички колеги, които работиха всеотдайно, и на нашите партньори. Платформата е отворена, дано повече участници се включат в нея“, каза генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

http://computerworld.bg/50767_proektite_v_noi_i_komak_medikal_sa_it_proekti_na_godinata_za_2016_g/#!prettyPhoto

Created by: noavis