Структурни фондове

ISO

За поредна година EU Consult подкрепи ИКТ Топ 100 2017

Computerworld отличи лидерите в новата класация ИКТ Топ 100 2017г.

БТК (Vivacom) очаквано оглави класацията за най-голям телекомуникационен оператор с отчетените за 2016 година постъпления в размер на почти 875,3 милиона лева, а Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center е ИКТ компанията с най-високи брутни приходи за 2016 г. в класацията „Топ 100 на технологичните компании в България“. Проучването се организира за 20-а поредна година от ICT Media и в. Computerworld България.

Бяха отличени и победителите в 5-те основни категории на ИКТ бизнеса – за най-големи хардуерни продажби (Datecs), за най-големи софтуерни приходи (VMware България), системен интеграция (Telelink), най-голям доставчик на „ИТ аутсорсинг услуги“ - отново Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center и най-голям дистрибутор на ИКТ продукти - Polycomp.

Събитието бе проведено в партньорство с Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Datecs, EUConsult, Information Services Jsc., In Time и Solytron, и със съдействието на Maxxium Bulgaria.

Представители на деветте компании, лидери в класацията ИКТ Топ 100 2017 г.  с 10-те награди

И през 2017 година класирането на участниците се проведе въз основа на обективни финансови критерии - брутни приходи от дейности, свързани с информационните и комуникационни технологии, през 2016 г. Сравняват се приходите български и международни компании от телекомуникационния, ИКТ и аутсорсинг секторите, опериращи на родния пазар. Тазгодишната класация обединява резултатите на 103 ИКТ компании, като общия обем на техните ИТ приходи е 2,022 млрд. лв., но в тях са включени и постъпленията на няколко фирми от пренос на данни. „Чистите“ ИТ постъпления са 1,99 млрд. лв. В отделна класация са сравнени приходите от мобилна и фиксирана телефония, пренос на данни и телевизионни услуги на 15 компании, от които 8 са „чисти“ телекомуникационни оператори.

Наградите в най-големите 5 категории на ИКТ сектора

С общи приходи от продажби на хардуерни решения, предимно собствени разработки, в размер на 129,8 милиона лева за 2016 г. победител в сектор „Хардуер” е фирма Datecs, чиито продукти са познати в над 100 държави. САЩ е основният пазар за продукцията на компанията - фискалните устройства, платежни терминали, мобилни и етикетни принтери. За поредна година компанията е сред най-големите износители, с най-голяма брутна годишна печалба и сред лидерите в Европа по мобилни фискални устройства.

Победител в сектор „Софтуер” за 2016 г. е VMware България. Развойното поделение на световния софтуерен разработчик генерира почти 71,4 милиона лева от дейността си през изминалата година. Офисът в България е един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на VMware в световен мащаб, с фокус върху облачни среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. 

Освен за най-голяма ИТ компания, Hewlett Packard Global Delivery Bulgaria Center оглави и класирането в сектора „аутсорсинг на ИТ услуги” с брутни приходи за 2016 г. в размер на 292,6 милиона лева. Центърът е създаден през 2006 г. и оттогава до днес компанията разширява неколкократно дейността и инвестициите си в страната. В момента центърът е най-големият работодател в ИТ сферата у нас. 

Победител в сектор „Системна интеграция” за 2016 г. е нашия клиент Telelink с общи приходи от тази дейност в размер на 57,6 милиона лева, е доставчикът на специализирани решения и услуги в ИКТ сектора Telelink. Устойчивият ръст се дължи на сериозните усилия на компанията през изминалите няколко години да разширява портфолиото от услуги, за да предлага на клиентите решения от край до край (end-to-end). 

Победител в сектор „Дистрибуция” с постъпления в размер на 184,3 милиона лева за 2016 г. е компанията Polycomp. Успехът на компанията се дължи на ежедневния ръст, резултат на системните й подобрения в ИТ дистрибуцията. 

Трите специални награди

Носител на наградата за най-голям ръст на приходите през изминалата 2016 година е софтуерната компания Upnetix. Компанията се радва на рекордно увеличение от 512,2% в постъпленията си за миналата година. 

Отличието за най-висока рентабилност през 2016 година отиде при MM Solutions. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност от 43,2%. 

Призът за най-динамично развитие през последните 3 години – със средногодишен ръст от 29,6%, спечели Luxoft България. 

Created by: noavis